Jelenlegi helyLézergarvírozás a nyomdaiparban

A nyomdaipari alkalmazások igen sokoldalúak a lézergépek világában, de kevesen ismerik a lehetőségeket.

Annak ellenére, hogy a lézer nem alkalmaz festéket a feliratok létrehozásakor, mégis lehet papírra, kartonra szövegeket, sor- vagy kódszámokat gravírozni, akár online is a nyomdaterméket továbbító szállítópályán. A nagy sebességű lézeres gravírozó gépek a mozgásban lévő nyomtatott termékekre képesek a nyomdafestéket legravírozva, a papír fehér színét elővarázsolva feliratokat készíteni olyan sebességgel, amely az emberi szem számára követhetetlen. Az így a termékre kerülő sorszámok vagy promóciós kódok egyediek és nehezen hamisíthatók, hiszen nagy értékű és különleges lézergépekkel készültek.

A másik fontos terület a nyomdaiparon belül a kivágás vagy más néven riccelés, amely hagyományosan egy költséges szerszámot igényel, amely egy idő után el is kopik. A lézerek a kivágáshoz a fényt használják, így a szerszám nem csorbul ki és az eredmény az első és a százezredik darab esetében is egyforma. A lézerek nagy előnye, hogy a számítógépes tervek alapján vágnak, így megszűnik a szerszám pontatlanság és a párdarabos munka is gazdaságos lehet, mert kivágó szerszámot nem kell gyártani.

Időnként a nyomdatermékek minőségét vagy hitelességét domborítással emelik. A lézeres gravírozással nagy keménységű műanyagból gyorsan és igen költséghatékonyan, vegyszermentesen lehet domborító kliséket gyártani. Hasonlóan az esélyegyenlőség érdekében elvárt Braille feliratokhoz használatos domborító szerszámok is elkészíthetők a lézergravírozó gépekkel.

A bélyegzők világa a hagyomány és csúcstechnológia egyik érdekes találkozási pontja, amióta lézergépeket használnak a készítésük során. A bélyegzők hitelesítő funkciója egyre jobban háttérbe szorul, azonban nem elhanyagolható még manapság sem és egyre kiforrottabb biztonsági megoldásokat igényel. Ma már a kiváló minőségű bélyegzők gumi kliséje vagy a szárazbélyegzők domborító kliséje is lézergravírozó gépekkel készül. Olyan különleges biztonsági elemeket lehet ezzel a technológiával elhelyezni a kliséken, amelyek visszahozhatják a bélyegzők hitelesítő funkcióját. Szintén lézergravírozó gépekkel készíthetők a néhány éve bevezetett Multi Color Impression (MCI), azaz a többszínű lenyomatos bélyegzők: egy lenyomaton belül 3 – 4 szín is lehet ma már, amely tovább növeli a biztonságot és cégarculati célok elérésében, vagy egyszerűen a jobb felismerhetőségben is segítheti a felhasználót.

Egy másik úgynevezett kisnyomdai termék a névjegykártya és rokona az ültető vagy ajándék kártya, illetve a meghívók. A lézergépekkel ezek a terméke is feltűnő és izgalmas eszközökké válhatnak, mert egyedi formákat nyerhetnek a lézeres kivágással, áttörések kerülhetnek rájuk, vagy bemarások, gravírozások. Anyaguk sem kell, hogy papír legyen: lehetnek műanyagból, fából, üvegből fémből sőt kőből is.

Mindezek hol máshol lehetnének elérhetők a lehető legtöbb tapasztalattal segítve, mint a Folprint Zöldnyomda Lézergravírozás üzletágában, ahol a 90-es években az országban az elsők között kezdett lézergravírozó gép működni.

További hasonló alkalmazásokról olvashat a csomagoló ipari, az élelmiszer ipari, az építőipari és a makett valamint az ajándék ipari alkalmazásoknál.

Ötleteivel és igényeivel keresse bátran a Folprint Lézergravírozás szakembereit.


Ügyfeleink mondták

 • Profi és gyors ügyintézés. A tollak gravírozásának tervezésében is segítséget nyújtottak. Másnak is Örömmel ajánlom a csapatot. Ha lézergravírozás akkor Folprint
  Kungl Zsolt, SeoTools.hu
 • Gyors, pontos, precíz partner. Nagyon jó velük dolgozni.
  Peli Viktoria, Kaefer
 • Megbízhatóan, gyorsan, kedvező áron dolgoznak. Ajánlom mindenkinek aki gravíroztatni akar!
  Varga János, Acélipari-Sinus Kft.
 • Az adattábláinkat mindig a Folprinttel csináltatjuk, eddig nagyon meg voltunk elégedve, mindig pontosak, gyorsak, és megbízhatóak voltak. Kimondottan ajánlom mindenkinek a Folprint Lézergravírozási szolgáltatását. Mindig megbízhatóak, jó árakkal, megfelelő minőségben, precízen dolgoznak.
  Busai Barna, Platt KFt.